top of page

NEUR: Pro jaký mozek je dělaná dnešní škola? Pro klučičí, nebo holčičí?

Aktualizováno: 4. 4. 2019



V určitém období převládal ve společnosti názor (nebo spíše mýtus), že "muži jsou z Marsu a ženy z Venuše", tedy, že muži a ženy jsou výrazně odlišní a že je to dáno odlišností stavby mužského a ženského mozku.



Proběhla řada výzkumů, z nichž některé potvrdily rozdílnost mužského a ženského mozku, ale nelze z nich vyvodit právě ty rozdílnosti v chování a jednání, kterými se obvykle pohlaví liší (tedy "logicko-analytický" mužský mozek a "emoční" ženský mozek). Co však prokázáno bylo, je různé zastoupení těchto typických vlastností u žen a u mužů. Někteří muži mají více "ženský" mozek, většina pak výrazně "mužský" mozek a vice versa pro ženy...

Jde tedy o mýtus, který nebyl potvrzen studiemi. Ale na společenské úrovni se projevují výrazné genderové rozdíly: např. úspěšnost při studiu (ve prospěch žen), verbální schopnosti (též ve prospěch žen - prostředí je v této věci značně více rozvíjí) nebo pozice na pracovním trhu (ve prospěch mužů). Existují pak genderově nestereotypní povolání (žena - pilotka...).

Současným trendem je zavádění genderově segregované výuky (tedy ne koedukace), kdy se znovu ukazuje, že má své plusy, například dívky v segregovaném vzdělávání dosahují daleko vyšší aktivity v přírodovědných předmětech a následně vyšší úspěšnosti v souvisejících povoláních. Na druhé straně pak je obtížnější dosáhnout genderově vyvážené socializace.

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Revize RVP

bottom of page